Infekce způsobené potravinami a těhotenství

Infekce způsobené potravinami a těhotenství

V těhotenství může být imunitní systém kvůli hormonálním změnám oslabený. Běžné infekční onemocnění mohou proto představovat delší a složitější proces a ohrozit tak zdraví matky a dítěte. Je proto důležité, aby se zabránilo potenciálním infekcím co nejvíce a vyhnulo se tak zdrojem nákazy, které by mohly poškodit nenarozené dítě. Těhotné ženy by se měly zdržet tzv. rizikových potravin (syrové nebo nedovařené maso, mleté vepřové maso a uzeniny, neupravované mléko nebo výrobky z neupraveného mléka, zrající sýry, uzené ryby, syrové korýši a syrová vejce) a při přípravě a skladování potravin věnovat zvláštní pozornost hygieně. Stručný přehled z nejnebezpečnějších infekčních chorob v těhotenství a tipy, jak se jim vyhnout, Vám přináší následující článek.

Listerióza a těhotenství

Infekční onemocnění způsobené bakterií Listeria monocytogenes může vypuknout několik dní až měsíců po požití infikované potraviny. Listerie je všudypřítomná v našem prostředí, a to zejména v kompostu, půdě nebo odpadních vodách. Proto zejména při přípravě salátů a zeleniny důkladně očistěte a omyjte suroviny a nezapomeňte ani na své ruce.

Pokud se u těhotných žen objeví infekce způsobená listerií, bude se zpočátku jednat o chřipkové příznaky (horečka, bolesti nohou, celková svalová slabost, únava,…). Existuje riziko, že bakterie proniknou až k plodu a mohou mít za následek předčasný porod nebo mrtvý plod.

Listeria je také často přítomna v krmivech, zejména v siláži. Nezpracované potraviny živočišného původu, jako jsou neupravené mléko a výrobky z něj, vejce, syrové maso a ryby by tedy mohly být nositeli. Nesmí se zapomínat ani na skutečnost, že i převařené nebo pasterizované výrobky mohou být listerií rekontaminované v průběhu jejich zpracování. Jedná se především o tavené sýry nebo balené či krájené maso. Ani chlazené výrobky neposkytují ochranu proti Listerine, protože patogeny se mohou stále rozšiřovat i těsně nad bodem mrazu (chladnička)!

Těhotenství a toxoplazmóza

Parazit a prvek Toxoplasma gondii je původcem tzv. toxoplasmózy. Jako hostitel patogenu slouží kočky, jako mezihostitel patří ostatní zvířata včetně člověka.

Lidé jsou infikováni buď požitím syrového, nebo nedostatečně tepelně upraveného masa (steak medium, tatarský biftek, atd.), v němž již existují tkáňové cysty nebo z infekčních kočičích výkalů. V souvislosti se screeningovými testy se během těhotenství běžně určují protilátky s ohledem na toxoplazmózu. Pokud je test negativní, znamená to, že žena nemá žádné protilátky proti toxoplazmóze a proto je nutná opatrnost a žádný kontakt s patogeny.

Inkubační doba je asi 8 – 22 dní, pak se u asi 50 % těhotných žen projeví chřipkové příznaky.

Pokud byla matka infikovaná během těhotenství poprvé, u asi 40 % plodů se vyskytne infekce způsobená patogeny toxoplazózy. Nejčastěji k tomu dojde v posledním trimestru těhotenství. Ale první infekce, zejména v časné fázi těhotenství může mít pro nenarozené dítě katastrofální následky: narození mrtvého dítěte, meningitidu, kalcifikace mozku, oční infekce a dokonce slepotu, hydrocefalus („voda na mozku“), křečové stavy nebo ochrnutí. Většina dětí, které byly nakažené v děloze toxoplazmózou, naštěstí po porodu žádné tyto příznaky nejevily. Nicméně, je tu i nebezpečí, že v následujících letech dojde k pozdnímu poškození.

Aby se zabránilo infekci Toxoplasma gondii, těhotné ženy by se měly vyhnout kontaktu s neznámými kočkami. Jedná se zejména o kočky, které nežijí v domácnosti a kočky, jejichž stravovací návyky nejsou kontrolovány.

Podobně při práci na zahradě by měly těhotné používat rukavice, aby se zabránilo kontaktu s kočičími výkaly.

Těhotenství, Salmonela a Campylobacter

Salmonela a Campylobacter jsou primárně odpovědné za více než 90 % všech bakteriálních infekcí z potravin. Přímé riziko od těchto průjmových patogenů pro plod neexistuje.

Přenos je ve většině případů způsoben nedostatečně tepelně upraveným masem (především drůbeže) a neupraveným mlékem, v případě salmonely jsou to syrová vejce.

Těhotenství a plísně

Infekce způsobující mykózy (plísně) se u zdravých lidí objevují jen zřídka. Obvykle se vyskytují pouze u rizikových pacientů, např. u pacientů s transplantací kostní dřeně. Mykózy pro těhotné ženy nejsou nijak zvlášť nebezpečné.

Za určitých klimatických podmínek (nedostatečné větrání, vlhkost, teplo) mohou některé houbové plísně tvořit houbové toxiny, tzv. mykotoxiny. Tyto mykotoxiny jsou přítomny v plesnivých potravinách i na místech, na kterých není viditelný růst plísní. Z tohoto důvodu není v žádném případě dostačující odstranit z infikované potraviny jen plesnivou část!

Obecně platí, že plesnivé potraviny by měly být zlikvidovány. To platí zejména pro těhotné ženy! Některé mykotoxiny mohou i v nejmenších množstvích způsobit karcinogenní účinek, zejména při dlouhodobém užívání nebo poškodit genetiku. Primární účinky na dítě zde nejsou, ale možné dlouhodobé následky jsou stále předmětem vědeckých diskusí.

Akutní otrava velkým množstvím plísňových toxinů může vyprovokovat poškození jater, ledvin, nervů, kůže a sliznic. Hormonální změny jsou také možné.

Známé mykotoxiny z plesnivého obilí jsou v současnosti díky vysoce kvalitní výrobě potravin a přísné kontrole nemožné.

Tipy pro stravování během těhotenství

Obecná hygienická pravidla:

pravidelné mytí rukou před a po přípravě jídla, po kontaktu se zvířaty, a po návštěvě toalety

používejte vždy čisté ručníky a kuchyňské utěrky (ty jsou často používány příliš dlouho)

zpracování masa a dalších syrových potravin je nejlepší na hladkém povrchu, ne na malých, špatně omyvatelných pracovních plochách.

čištění pracovní plochy ihned po použití

oddělené skladování surovin a hotových jídel v chladničce

časté čištění chladničky (1x týdně)

u citlivých produktů zajistěte, aby nebyl přerušen řetězec chlazení

nepoužívejte potraviny, u kterých vypršelo datum minimální spotřeby

plesnivé potraviny a jídla patří do odpadu, nestačí jen odstranit viditelnou plesnivou část

udržujte odstup mezi domácími zvířaty a kuchyní, příp. jinou místností, kde skladujete, připravujete jídlo

Zvláštní pozornost byste měly věnovat následujícím potravinám:

žádné syrové nebo nedovařené maso (např. steak medium, carpaccio, hovězí biftek)

žádné neupravené mléko nebo výrobky z neupraveného mléka

žádné potraviny ze syrových vajec

žádné tavené a plísňové sýry

žádné mleté maso a klobásy

žádné uzeniny

žádné syrové mořské plody (sushi)

ovoce, zelenina a saláty by měly být vždy umyté pod proudem vody

Previous Alergie a touha po dítěti
Next Sport na úkor plodnosti

About author

You might also like

Rodina 0 Comments

Těhotenství ve vyšším věku

Dnešní doba s sebou přináší mnoho nových trendů, ačkoli třeba ještě před pár lety odsuzovaných. Zatímco dříve bylo zcela běžné, že ženy měly první dítě ve věku kolem 20 let,

Rodina 0 Comments

Reprodukční imunologie a její centra

Máte za sebou již nespočet vyšetření, odběrů, některé jste dokonce několikrát podstoupily umělému oplodnění, některé jste potratily, a všechny výsledky jsou stále OK a vy ne a ne počít či

Rodina 0 Comments

Mgr. J. Lorman: Stáří musí být otázkou volby – Sdružení Život 90 se už pěknou řádku let stará o spokojenost našich seniorů i o jejich bezpečí

Některým věcem se většina z nás nevyhne. Jednou z nich je stáří. Náš podzim života může mít mnoho podob. Díky vyššímu věku se stáváme v mnoha ohledech zranitelnějšími a citlivějšími.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply